Zantedeschia is één van de ‘jonge’ gewassen in de bloembollensector. Het gewas is beter bekend onder zijn volksnaam: calla. Het van oorsprong Zuid-Afrikaanse gewas wordt al meer dan honderd jaar in Nederland geteeld en gebruikt. Maar pas in de jaren 80 van vorige eeuw is de commerciële teelt op gang gekomen. Sindsdien hebben de teelt en het gebruik van de knollen in de droogverkoop en de broeierij een grote vlucht genomen. Dit is met name te danken aan het gebruik als snijbloem en als bloeiende potplant. De sector groeit, maar het gaat het allemaal niet vanzelf. Aan elke knol is drie tot vier jaar gewerkt om ervoor te zorgen dat hij uiteindelijk bij de consument een topprestatie kan leveren. In die jaren luistert het bijzonder nauw met de verzorging. Er moet worden geplant, verzorgd en geoogst. Een goede rassenkeuze is van groot belang voor zowel de teelt als de afzet.
De uitgave De teelt en broei van Zantedeschia beschrijft de teelt en het in bloei trekken van zantedeschia’s. Van uitgangsmateriaal tot aan het afleveren van het eindproduct. Alle teelttechnische aspecten komen daarbij aan bod: planten, gewasverzorging, oogst, verwerking, bewaring en bescherming tegen ziekten en plagen. Daarnaast bevat dit boek algemene informatie, zoals botanische kenmerken van de zantedeschia, sortiment en de geschiedenis van de teelt.
Dit boek vormt een belangrijke basis voor werkenden, studenten en iedereen met interesse in de teelt van zantedeschia’s.
Zantedeschia is één van de ‘jonge’ gewassen in de bloembollensector. Het gewas is beter bekend onder zijn volksnaam: calla. Het van oorsprong Zuid-Afrikaanse gewas wordt al meer dan honderd jaar in Nederland geteeld en gebruikt. Maar pas in de jaren 80 van vorige eeuw is de commerciële teelt op gang gekomen. Sindsdien hebben de teelt en het gebruik van de knollen in de droogverkoop en de broeierij een grote vlucht genomen. Dit is met name te danken aan het gebruik als snijbloem en als bloeiende potplant. De sector groeit, maar het gaat het allemaal niet vanzelf. Aan elke knol is drie tot vier jaar gewerkt om ervoor te zorgen dat hij uiteindelijk bij de consument een topprestatie kan leveren. In die jaren luistert het bijzonder nauw met de verzorging. Er moet worden geplant, verzorgd en geoogst. Een goede rassenkeuze is van groot belang voor zowel de teelt als de afzet.
De uitgave De teelt en broei van Zantedeschia beschrijft de teelt en het in bloei trekken van zantedeschia’s. Van uitgangsmateriaal tot aan het afleveren van het eindproduct. Alle teelttechnische aspecten komen daarbij aan bod: planten, gewasverzorging, oogst, verwerking, bewaring en bescherming tegen ziekten en plagen. Daarnaast bevat dit boek algemene informatie, zoals botanische kenmerken van de zantedeschia, sortiment en de geschiedenis van de teelt.
Dit boek vormt een belangrijke basis voor werkenden, studenten en iedereen met interesse in de teelt van zantedeschia’s.