Steeds meer varkenshouderijen streven naar een verantwoorde, duurzame vleesproductie, waarbij rekening gehouden wordt met het milieu, het dierenwelzijn en de voedselveiligheid. Hierbij speelt het voer en de manier van voeren een grote rol. Met name in de biologische varkenshouderij is duurzaamheid een belangrijk aspect van de bedrijfsvoering.
De module Voer en duurzaamheid varkens is interactief van opzet. Naast het lesboek heb je toegang tot de digitale module van deze uitgave. De digitale module bevat ook interactieve extra’s zoals video’s, animaties en links*. In de module leer je over de relatie tussen duurzaamheid en voer. De module bestaat uit vier hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk, ‘Voer en milieu’ behandelt de milieubelasting door fosfor- en stikstofuitscheiding en ammoniakemissie en hoe je die met voermaatregelen kunt beperken. Ook komen onderwerpen als duurzame alternatieven voor traditionele grondstoffen en duurzame(re) productie van grondstoffen aan bod. Het tweede hoofdstuk, ‘Voer en welzijn’, gaat over het belang van voeding voor het welzijn van het varken. Het soort voer, maar ook de manier van voeren draagt bij aan dierenwelzijn. Het derde hoofdstuk, ‘Voer en voedselveiligheid’, gaat over het waarborgen van voedselveiligheid, de risico’s, de verantwoordelijke partijen en de wettelijke regelingen. In het laatste hoofdstuk ‘Voer in de biologische varkenshouderij’ leer je over de samenstelling van biologisch voer, de wettelijke eisen ervoor en de weidegang van varkens. Deze module sluit aan bij de Profieldelen Kerntaak 1 Verzorgen productie en veehouderij (P8-K1 en P12-K1) en Kerntaak 1 Verzorgen biologisch-dynamische productie (P13-K1) uit het kwalificatiedossier Agro productie, handel en technologie (veehouderij). De module is geschikt voor niveau 3 en 4.
De module Voer en duurzaamheid varkens is tevens als digitale module beschikbaar en maakt onderdeel uit van de Startpagina Veehouderij.
* Na activatie van de licentie heb je 12 maanden toegang tot de digitale module.
Steeds meer varkenshouderijen streven naar een verantwoorde, duurzame vleesproductie, waarbij rekening gehouden wordt met het milieu, het dierenwelzijn en de voedselveiligheid. Hierbij speelt het voer en de manier van voeren een grote rol. Met name in de biologische varkenshouderij is duurzaamheid een belangrijk aspect van de bedrijfsvoering.
De module Voer en duurzaamheid varkens is interactief van opzet. Naast het lesboek heb je toegang tot de digitale module van deze uitgave. De digitale module bevat ook interactieve extra’s zoals video’s, animaties en links*. In de module leer je over de relatie tussen duurzaamheid en voer. De module bestaat uit vier hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk, ‘Voer en milieu’ behandelt de milieubelasting door fosfor- en stikstofuitscheiding en ammoniakemissie en hoe je die met voermaatregelen kunt beperken. Ook komen onderwerpen als duurzame alternatieven voor traditionele grondstoffen en duurzame(re) productie van grondstoffen aan bod. Het tweede hoofdstuk, ‘Voer en welzijn’, gaat over het belang van voeding voor het welzijn van het varken. Het soort voer, maar ook de manier van voeren draagt bij aan dierenwelzijn. Het derde hoofdstuk, ‘Voer en voedselveiligheid’, gaat over het waarborgen van voedselveiligheid, de risico’s, de verantwoordelijke partijen en de wettelijke regelingen. In het laatste hoofdstuk ‘Voer in de biologische varkenshouderij’ leer je over de samenstelling van biologisch voer, de wettelijke eisen ervoor en de weidegang van varkens. Deze module sluit aan bij de Profieldelen Kerntaak 1 Verzorgen productie en veehouderij (P8-K1 en P12-K1) en Kerntaak 1 Verzorgen biologisch-dynamische productie (P13-K1) uit het kwalificatiedossier Agro productie, handel en technologie (veehouderij). De module is geschikt voor niveau 3 en 4.
De module Voer en duurzaamheid varkens is tevens als digitale module beschikbaar en maakt onderdeel uit van de Startpagina Veehouderij.
* Na activatie van de licentie heb je 12 maanden toegang tot de digitale module.